Hardangereple.

Våre Hardangerepler

EPLE Sortering kvalitet.jpg

Visste du at:


Kunnskapen om epledyrking kom til Hardanger med engelske munker på 1300-tallet. Sidan den gong har epledyrking hatt sin historie på Vestlandet.


Det unike dyrkingsmiljøet i Hardanger er med på å gi Hardangereplene en særegen kvalitet. Epledyrkingens historie har gitt ein høg kunnskap om epledyrking, og skapt stor interesse for fruktdyrkningsfaget i Hardanger.


Eit kjølig klima og mykje lys gir eplene den friske og syrlige smaken. Sommervarme og sol gir den gode søtsmaken. Dei kjølige haustnettene gjer eplene enda søtere og skapar den tiltalende raude fargen. Hardangereple garanterer friske, syrlige epler som er dyrket, sortert og pakket i Hardanger.

EPLE Sortering og pakking.jpg

Kva skjer med eplene på fruktlageret?

Me hentar inn eplene frå produsentane våre, deretter veges og tas dei inn på lager for nedkjøling og evt. ULO lagring. Kvaliteten på varene blir vurdert. Når eplene skal sorterast vert storkassen senka ned i vatn, og eplene flyt inn i maskina. Kvaliteten blir vurdert manuelt, før kamerateknologi vurderer fastleik, storleik og farge. Etter sortering blir eplene pakka i forbrukaremballasje og gjort klar for transport vidare. Bama henter varene og sørger for at dei endar opp i ein butikk nær deg.

Eplene

Kan du ete heilt naturleg, eller bruke i matlaging. Dei er er haldbare til å lagre på 1-2 grader. Kor lenge dei kan lagres varierer med sortane. Tidlige hausta epler har noko kortare haldbarheit enn dei seinare sortane. For all oppbevaring er det uansett viktig å halde temperaturen låg og ha riktig luftfuktigheit.

Hardangerepler er ein beskytta sort.

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelse og anerkjennelse de fortjener.

Les om Hardangerpærer